Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak se plní proroctví

22. 9. 2011

 

Jak se plní proroctví

 

Pokaždé, když mě moji známí lákali, abych si také zajela na rekreaci k moři, odpovídala jsem, že nejsem na moře zvědavá. Ale jestli je moře zvědavé na mě, ať si ke mně dojde samo! Říkala jsem to z legrace, ve které bylo přimíseno trochu zlomyslné jízlivosti. Bavilo mě pozorovat jejich protáhlé obličeje, když se na mě zlobili, že nejsem jako oni a že to, co se líbí jim, není pro mě dost dobré. Oni ode mě čekali odpověď, že bych taky k moři ráda jela, ale že na to nemám peníze. To byla pravda jen z části: peníze jsem fakt neměla.

V té době jsem příliš nepřemýšlela, co že to vlastně plkám a proč. Ostatně, naplkala jsem toho v životě tolik, že jsem si to všechno nepamatovala. Jen tak, z legrace. Čas běžel a některé z mých plků se začaly tím nejneuvěřitelnějším způsobem plnit. A já jsem přemýšlet začala.

Čas plynul, čas běžel, čas letěl! Byl to čas tušení. Splněných proroctví přibývalo. Jsem snad prorokyně? A jsou proroky i ostatní lidé?

Většina netuší, menšina tuší, ale jen jedinci prozřou. Čas předl nitku a já jsem jako tkadlena za stavem tkala svůj Osud podle navrženého vzoru. Ale, KDO  byl tím NÁVRHÁŘEM?

A pak přišel čas prozření…

 

 

Když pro mě přišel Anděl, měla jsem svých pět švestek už sbaleno, a mohla jsem se proto hned vydat na cestu. Nešla jsem daleko; vždyť jsem měla státní hranici hned za humny. Přesto jsem se ale zadýchala, protože cesta vedla pořádně do kopce. Zastavila jsem se na chvíli k odpočinku. Dobře jsem věděla, co nesmím za žádnou cenu udělat, protože za to následuje TREST. Ale já jsem přesto neodolala a musela se ohlédnout: za Tebou, ČESKÁ ZEMĚ!

A uviděla jsem řvoucí přívaly vod, jak zaplňují Českou kotlinu a… zkameněla jsem hrůzou…

 

Vidím, jak se moji přátelé usmívají, když jim tenhle příběh vyprávím, a také vidím, že už je nudí, poslouchat pořád dokola tu samou pohádku. Omlouvám se jim tedy, že jsem se na tomhle místě zase nechala unést vzpomínkami na tu starou historii. Všichni se tomu smějeme a společně se fotíme u oblíbené atrakce:  Solného sloupu na břehu Českého moře.